top of page

GAMLESTADEN
550 ÅR!

Välkommen att fira en växande och levande stadsdel, Göteborgs ursprung!

17e augusti

Gamlestaden 550 firas på Holländareplatsen torsdag den 17 augusti kl 17.30-20.00.

Det är dags att ladda upp för firandet när Gamlestaden fyller år. Den 17 augusti 1473 fick staden Nya Lödöse sina stadsprivilegier av riksföreståndaren Sten Sture. Det var den första svenska staden nära Västerhavet, Göteborgs föregångare, och historien om Nya Lödöse är den första akten i Göteborgs tillkomst.

collage550-2_colour.png

PROGRAM

Ceremoni kl. 18.30-19.30

 

Välkommen. Värd är Karin Klingenstierna.

 

Streetdance-föreställning. Hip Hop Akademien

 

Tal av Sten Tolgfors, landshövding

 

Tal av Susanne Rappmann, biskop Sång.

 

Katarina Hemlin och Bellevue Jazz

 

Tal av Fredrik von Elek, vice VD SKF Sverige

 

Tal av Kim de Jong, Nederländska ambassaden

 

Föreställning Teater Nu: Gamlestadens röster

 

Vi som skapar Gamlestaden

 

Tal av Jonas Attenius, kommunstyrelsens ordförande

 

Sång. Katarina Hemlin och Bellevue Jazz

Njut av mat från foodtrucks, Boho Bar catering, Piada, Jalla Truck och Tapas Fabrik på Hornsgatan Gå och se våra lokala fotbollsstjärnor Götaholm BK

Se verk från vår lokala fotograf Susanne Otterberg. Gå in i Galleriet och lär dig om Nya Lödöses fascinerande historia och upptäck Gamla Gamlestadspojkars fotoskatt

Om Gamlestaden

Nya Lödöse var den första svenska staden med kontakt med Västerhavet, och fick sina stadsprivilegier den 17 augusti 1473 av riksföreståndaren Sten Sture. Därefter har platsen Gamlestaden präglats av epoker av framväxt och tillbakagång.

 

På 1700- och 1800-tal växte socker- och textilindustri fram. Här uppfanns det sfäriska kullagret, och 1907 grundandes det globala företaget SKF, som i sin tur ledde till utvecklingen av svensk fordonsindustri och Volvobolagen. Gamlestaden byggdes upp för att industrins arbetare, rekryterade i många olika länder, skulle ha någonstans att bo.

I slutet av 1900-talet präglades Gamlestaden av ekonomisk tillbakagång, av kriminalitet och fysiskt förfall. Från millennieskiftet har Staden, lokala fastighetsägare, polis, SKF, civilsamhälle med många fler drivit ett uthålligt utvecklingsarbete tillsammans, genom samarbetsplattformen BID Gamlestaden. Idag genomgår Gamlestaden en pånyttfödelse som bygger på hållbarhet och trygghet, och Gamlestaden är en förebild inom hållbar stads- och platsutveckling.

Gamlestadens historia och utveckling är en källa till glädje och stolthet, och vi vill fira den tillsammans med alla viktiga samarbetsaktörer. Vi är glada över att få fira tillsammans med landshövding Sten Tolgfors, kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius, SKF Sveriges företagsledning, med många fler.

Gamlestaden 550 är en del av Göteborg Stads 400-årsfirande!

Göteborgs Stadsmuseum bjuder in:

Historisk stadsvandring i Gamlestaden, med fokus på historien om Nya Lödöse.

  • Torsdag 17 augusti kl 12 - FULLT

  • Torsdag 17 augusti kl 15 - FULLT

  • Fredag 18 augusti kl 17 - FULLT


​Träffpunkt på Gamlestads Torg, framför Världslitteraturhuset.

Mari Wickerts leder stadsvandringarna. Ingen kostnad, men föranmälan görs i formuläret. Grupperna kan vara max 25 personer.

Anmälan

FULLT

Historisk stadsvandring i Gamlestaden

bottom of page